Cała prawda o sushi
Coraz większą popularnością w Polsce cieszy się sushi. Jest to nietypowa potrawa, która przywędrowałą do nas z Japonii. Okazuje się, że przysmak ten istniał już 25 wieków temu. Jaka jest więc historia sushi?
Jak zaczęła się historia sushi?
Pierwsze wzmianki o sushi pochodzą z dokumentu Taiho-Ritsuryo (701-718 n.e.), natomiast początków sushi należy szukać w Azji kontynentalnej. W czasach, gdy nie było możliwości, by przechowywać żywność, surowe ryby i owoce morza składowano w beczkach. Mięso układane było warstwami na zmianę z gotowanym ryżem, następnie dokładnie je ugniatano i zamykano. Wszystko było zamknięte w taki sposób, aby powietrze nie dostawało się do środka. Tak oto przygotowane produkty pozostawiane były do momentu całkowitej fermentacji ryżu. Zabieg ten trwał nawet rok. Kiedy ryba była gotowa, podawano ją ze świeżym ryżem, natomiast ten który znajdował się w beczce był wyrzucany. Z czasem jednak zaczęto skracać okres marynowania mięsa do jednego miesiąca, a później do kilku dni. Największym odkryciem okazało się jednak zakwaszenie ryżu, który służył do przekładania ryby w beczkach. Dzięki temu czas marynowania został skrócony do jednej nocy. W ten sposób powstała nowa i szybka odmiana potrawy - Hako sushi. Można było przygotować je samodzielnie w domu, kładąc cienkie plastry ryby na zakwaszonym ryżu, przygniatając wszystko delikatnie deseczką.
Ewolucja sushi, która miała miejsce na przełomie wieków sprawiła, że w XIX w. japoński kucharz po raz pierwszy przygotował sushi w postaci, jaką znamy obecnie. Po tym zdarzeniu wyodrębniły się dwa style przyrządzania sushi: Kansai oraz Edo. Kansai wywodził się z Osaki. Oshi sushi opiera się głównie na odpowiednio przygotowanym ryżu, natomiast ryby stanowią tu jedynie dodatek. Jeśli chodzi o styl Edo, to nawiązuje on do Hako sushi, czyli do ręcznie uformowanych porcji ryżu, na których leżą kawałki ryby.
Sushi współcześnie
W obecnych czasach sushi jest potrawą, której nie spożywa się tylko w Japonii, ale na całym świecie. Aby spróbować tego niesamowitego przysmaku można udać się do restauracji, w której istnieje cały rytuał związany z podawaniem i konsumpcją. Dużym udogodnieniem jest możliwość zamówienia cateringu sushi z dowozem do domu. W Polsce w większych miastach istnieje wiele restauracji, które posiadają swój catering. Zamawianie cateringu sushi ma same zalety. Nie musisz przygotowywać posiłku, wystarczy tylko, że znajdziesz restaurację, która Cię interesuje, a jedzenie zostanie dostarczone pod Twój adres. Będziesz mógł cieszyć się pyszną potrawą w domowym zaciszu, a dodatkowo spróbujesz czegoś innego, niestandardowego. W ofercie catering sushiznajduje się wiele rodzajów tego przysmaku. Masz zatem mnóstwo możliwości do wyboru. Jedne będą różnić się smakiem, inne sposobem wykonania. Dzięki temu każde sushi dostarczone przez catering przyniesie Ci wiele radości. A co najważniejsze, sushi to samo zdrowie. Korzystając z usług cateringu sushi masz pewność, że dostarczysz swojemu organizmowi dużą dawkę cennych składników.