Sałatka z pieczonych buraków – idealna na letnie dni

Oto przepis na lekką sałatkę, która skradnie wasze serca niecodziennym połączeniem smaków. Pieczony burak, chrupiące nerkowce, jarmuż i szpinak, a to wszystko w towarzystwie koziego sera. Kolorowa sałatka zachęca do konsumpcji nie tylko latem! Bogactwo witamin sprawia, że danie idealnie sprawdzi się jesienią, a także w środku zimy.

Składniki

Do przygotowania tej pysznej sałatki potrzebne będą następujące składniki:

  • Sos Wasabi (może być ulubionej marki)
  • 4 średniej wielkości buraki
  • Pół szklanki orzechów nerkowca
  • 150 g jarmużu
  • 200 g szpinaku
  • Ser kozi
  • Sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie sałatki zajmie nie więcej jak 60 minut, a z jej wykonaniem poradzą sobie nawet ci, którzy niewiele czasu spędzają w kuchni. Gotowe danie będzie idealne dla 4 osób.

Przygotowanie

Buraki należy obrać i pokroić w ósemki (lub na mniejsze kawałki). Wrzucić do miski, skropić 2-3 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem. Całość solidnie wymieszać, żeby przyprawy i olej równomiernie rozprowadziły się po warzywach. Następnie buraki należy przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Warzywa będą piec się około 50 minut.

Jarmuż trzeba umyć i porządnie osuszyć, a następnie odciąć twarde łodyżki. Podobnie jak w przypadku buraków, jarmuż należy przełożyć do miski, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, skropić 1 łyżką oleju. Po wymieszaniu przełożyć warzywo na drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 5 minut.

Nerkowce należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, uważając, by orzechy się nie przypaliły. Przed wrzuceniem nerkowców na patelnię można je posiekać na nieco mniejsze kawałki.

Ostudzone buraki, jarmuż, świeży szpinak i rozdrobniony kozi ser należy wymieszać, dodając porcję sosu Wasabi. Przed podaniem sałatkę należy posypać prażonymi orzechami.

Sałatka z pieczonych buraków – idealna na letnie dni

Aby sałatka była jeszcze smaczniejsza

Warto pamiętać, że orzechy należy prażyć na suchej patelni. Kluczową czynnością jest nieustanne mieszanie składników, aby każdy orzech uprażył się równomiernie z każdej strony.

Aby dodać jeszcze większej chrupkości potrawie, można chwilkę dłużej podpiekać kawałki jarmużu. Pozwoli to uzyskać coś w rodzaju jarmużowych chipsów, które znakomicie wkomponują się w pozostałe składniki sałatki.

Kozi ser natomiast można kłaść na ciepłe buraki – ten rodzaj sera doskonale się topi, nadając potrawie jeszcze więcej smaku.

Można zdecydować się również na upieczenie buraków w całości wraz ze skórką. Czas pieczenia wydłuży się, lecz warzywa zatrzymają w sobie jeszcze więcej smaku, który znakomicie przebije się przez pozostałe składniki potrawy.

Bomba witaminowa

Ta rewelacyjna sałatka z pieczonych buraków posiada mnóstwo wartości odżywczych, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Buraki to znakomite źródło żelaza, dzięki czemu skutecznie wzmacniają układ krwionośny, zapobiegając anemii. Obfitują również w kwas foliowy i regulują poziom cholesterolu. Szpinak i jarmuż z kolei to bogactwo przeciwutleniaczy, jakimi są luteina, beta-karoten oraz witamina C.

Poprzedni Post