Sałatka z pieczonych buraków – idealna na letnie dni
Oto przepis na lekką sałatkę, która skradnie wasze serca niecodziennym połączeniem smaków. Pieczony burak, chrupiące nerkowce, jarmuż i szpinak, a to wszystko w towarzystwie koziego sera. Kolorowa sałatka zachęca do konsumpcji nie tylko latem! Bogactwo witamin sprawia, że danie idealnie sprawdzi się jesienią, a także w środku zimy.
Składniki
Do przygotowania tej pysznej sałatki potrzebne będą następujące składniki:
- Sos Wasabi (może być ulubionej marki)
- 4 średniej wielkości buraki
- Pół szklanki orzechów nerkowca
- 150 g jarmużu
- 200 g szpinaku
- Ser kozi
- Sól, pieprz
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie sałatki zajmie nie więcej jak 60 minut, a z jej wykonaniem poradzą sobie nawet ci, którzy niewiele czasu spędzają w kuchni. Gotowe danie będzie idealne dla 4 osób.
Przygotowanie
Buraki należy obrać i pokroić w ósemki (lub na mniejsze kawałki). Wrzucić do miski, skropić 2-3 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem. Całość solidnie wymieszać, żeby przyprawy i olej równomiernie rozprowadziły się po warzywach. Następnie buraki należy przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Warzywa będą piec się około 50 minut.
Jarmuż trzeba umyć i porządnie osuszyć, a następnie odciąć twarde łodyżki. Podobnie jak w przypadku buraków, jarmuż należy przełożyć do miski, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, skropić 1 łyżką oleju. Po wymieszaniu przełożyć warzywo na drugą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 5 minut.
Nerkowce należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, uważając, by orzechy się nie przypaliły. Przed wrzuceniem nerkowców na patelnię można je posiekać na nieco mniejsze kawałki.
Ostudzone buraki, jarmuż, świeży szpinak i rozdrobniony kozi ser należy wymieszać, dodając porcję sosu Wasabi. Przed podaniem sałatkę należy posypać prażonymi orzechami.
Aby sałatka była jeszcze smaczniejsza
Warto pamiętać, że orzechy należy prażyć na suchej patelni. Kluczową czynnością jest nieustanne mieszanie składników, aby każdy orzech uprażył się równomiernie z każdej strony.
Aby dodać jeszcze większej chrupkości potrawie, można chwilkę dłużej podpiekać kawałki jarmużu. Pozwoli to uzyskać coś w rodzaju jarmużowych chipsów, które znakomicie wkomponują się w pozostałe składniki sałatki.
Kozi ser natomiast można kłaść na ciepłe buraki – ten rodzaj sera doskonale się topi, nadając potrawie jeszcze więcej smaku.
Można zdecydować się również na upieczenie buraków w całości wraz ze skórką. Czas pieczenia wydłuży się, lecz warzywa zatrzymają w sobie jeszcze więcej smaku, który znakomicie przebije się przez pozostałe składniki potrawy.
Bomba witaminowa
Ta rewelacyjna sałatka z pieczonych buraków posiada mnóstwo wartości odżywczych, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Buraki to znakomite źródło żelaza, dzięki czemu skutecznie wzmacniają układ krwionośny, zapobiegając anemii. Obfitują również w kwas foliowy i regulują poziom cholesterolu. Szpinak i jarmuż z kolei to bogactwo przeciwutleniaczy, jakimi są luteina, beta-karoten oraz witamina C.