Dobór wina do potraw

Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia sprawiają, że niedługo rozpoczną się mentalne przygotowania do organizacji Wigilii oraz rodzinnych kolacji świątecznych, każda Pani Domu stara się zorganizować wszystko na najwyższym poziomie, natomiast Panowie najczęściej zajmują się doborem wina. Jest to bardzo ważna kwestia, ponieważ właściwie dobrane trunki do serwowanych potraw decydują o tym, czy proces trawienia i samopoczucie nie będą źródłem problemu.

Dobór win do potraw

Sklep z winami w Warszawie to dość często odwiedzane miejsce, nie tylko w okresie świątecznym, ale i codziennie, niektórzy wybierają przecież znane gatunki win jako prezent imieninowy, urodzinowy, czy z innej okazji. Niemal każdy sklep z winami w Warszawie oferuje swoim Klientom możliwość degustacji, co często ułatwia podjęcie ostatecznej decyzji, choć w zakresie łączenia win z potrawami znajdującymi się na stołach zaleca się czasami eksperymenty, to jednak znacznie bardziej bezpieczne jest trzymanie się podstawowych zasad. Tradycje świąteczne w zakresie serwowanych potraw najczęściej wynikają z danego regionu, jednak ryby, kapustę, pierogi oraz grzyby goszczą niemal w każdym zakamarku naszego pięknego kraju. W przypadku ryb najlepiej pasującym winem będzie białe wino, przy czym nie ma znaczenia, w jakiej formie zostanie podana ryba – karp w galarecie, zamarynowane śledzie, a może ryba po grecku – w każdym z tych przypadków, uzasadnione będzie podanie wina w lżejszej postaci. Jednak ze względu na często stosowane intensywne przyprawy, dobrym wyborem będą wytrawne odpowiedniki białego wina, których dość kwaśny smak doskonale skomponuje się z potrawami, w których główną rolę odgrywa ryba. W przypadku pierogów, które najczęściej podawane są z kapustą i grzybami, najczęściej stosuje się takie samo rozwiązanie, ale tutaj istnieje większe pole do popisu w zakresie ewentualnych eksperymentów, jednak nie ma takiej konieczności.

Dobór wina do potraw

Co z pozostałymi potrawami?

W ofercie sklepu z winami w Warszawie znajdują się również wina wytrawne o owocowym posmaku, one również doskonale sprawdzą się na świątecznym stole, zwłaszcza do wigilijnych przysmaków, takich jak pierogi z farszem grzybowym. W przypadku potraw, do których opcjonalnie dodaje się wino, do ich spożywania zaleca się podanie tego samego gatunku, w przeciwnym wypadku efekt nie będzie ciekawy, tę zasadę z pewnością potwierdzą specjaliści ze sklepi z winami w Warszawie. Jeżeli chodzi o bigos przygotowany w tradycyjny sposób, sprawdzi się czerwone, wytrawne wino, tak samo w przypadku pasztetów przygotowanych z różnego rodzaju mięsa. Jeżeli na przyjęciu podawane jest białe mięso, zasada jest prosta – wyłącznie białe wino stanowi najlepszy dodatek, podobnie w przypadku czerwonego mięsa – potrawy z wieprzowiny zostaną najlepiej połączone z czerwonym winem, ta zasada jest na tyle oczywista, że dość łatwo ją zapamiętać. Większość wspomnianych zasad poleca się do przestrzegania głownie osobom, których znajomość win jest dość pobieżna, lepiej wówczas nie decydować się na eksperymenty w tej dziedzinie, łatwo bowiem o nietakt w towarzystwie.

Partnerem materiału jest Wawp.pl – sklep z winami Warszawa.